PeacePlanner

Zelfzorg & comfort

Mijn zelfzorgroutine: fysiek, mentaal en emotioneel

Stoppen met werken lukt me niet altijd. Er zijn dagen dat ik het uiterste vraag van lichaam en geest, dat ik amper voor mezelf zorg. De laatste tijd slaag ik er gelukkig wel steeds vaker in om te denken: nieuwe dag, nieuwe kansen. Dat het gisteren niet lukte, zegt niets over vandaag. Vooral het gebruik van timers helpt me om een switch te maken. Zodra er een afgaat, word ik eraan herinnerd dat het tijd is om op te staan en wat anders te gaan doen. Dit klinkt misschien strikt, maar anders kan ik door blijven gaan.

 

Hoe ziet mijn huidige zelfzorgroutine eruit? Daarbij streef ik er zo veel mogelijk naar om aan mijn fysieke, mentale en emotionele gezondheid te denken. Ik hoop dat ik jou kan inspireren om voor jezelf ook een routine op te bouwen. ๐Ÿ˜‰ ย 

 

Fysieke gezondheid: ‘Help, de wekker gaat’

 1. Water drinken
  • In de avond zet ik vast een glas water op mijn nachtkastje. Het is gezond, geeft energie en zo kan ik het niet vergeten. Het grote voordeel is dat ik er niet voor op hoef te staan, wat anders een drempel zou zijn.ย 
 2. Lezen
  • Voordat ik opsta lees ik kort iets wat me motiveert of inspireert, het liefst in een boek met korte hoofdstukken. Op dit moment is dat ‘Drive’ van Mark Tuitert. Ik merk dat dit helpt om in de juiste mindset te komen en daardoor wordt het makkelijker om op te staan.
 3. Bewegen
  • Ik zit voor mijn werk al veel achter de computer, dus zo start ik mijn dag meteen goed: met yoga, wandelen of een korte work-out. Hier word ik echt goed wakker van en ik voel me ‘klaar’ om aan de slag te gaan (na het ontbijt dan ;)).

Mentale gezondheid: focus en rust toelaten

 1. Theekenen
  • Dit is een van de dingen die ik tegenwoordig als eerste doe, nog voordat ik begin met werken. Mijn ervaring is dat lichaam en geest hierdoor beter ontspannen, wat impact heeft op hoe ik de rest van de dag omga met dingen die op me afkomen. Ik schrijf bewust ’theekenen’, want dit doe ik altijd met een kop thee bij de hand. ๐Ÿ™‚
 2. Brainstormen
  • Zo noem ik het, maar het is meer een vorm van mediteren. Ik focus op mijn ademhaling en stel mezelf open voor nieuwe ideeรซn. Gedachten komen en gaan en daar zitten gedachten tussen die ik wil bewaren, dus dat doe ik dan ook.
 3. Muziek luisteren

Emotionele gezondheid: ‘Pauzes, please!’

 1. Emoties uiten
  • Korte rustmomenten gebruik ik onder andere om zorgen van me af te schrijven of ik kies ervoor om spontaan te bewegen door de ruimte, zoals dansen en springen (ja, lekker gek doen). Op deze manier laat ik alle spanning los. Ik doe wat in het moment goed voelt.ย 
 2. Dankbaarheid
  • Ik zoek ook lichtpuntjes, de dingen waar ik dankbaar voor kan zijn, groot en klein. Dan sta ik stil bij de kop koffie waaraan ik mijn handen warm, het dak boven mijn hoofd en deze nieuwe dag. Ik probeer ernaar te kijken als cadeaus die ik heb gekregen.
 3. Mindfulness
  • Door te focussen op wat in het moment is, sta ik even stil en kom ik bij mijn gevoel. Ook ben ik bewuster met de omgeving bezig en wat ik daarbij ervaar.ย  Er is niets anders dan het hier en nu.

Hoe ziet jouw zelfzorgroutine eruit?

Ik ben erg benieuwd. Wat is jouw beste tip? Deel het in de comments. Zo inspireren we elkaar. ๐Ÿ˜‰ย 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vergelijkbare artikelen

pexels-madison-inouye-2821823

Zo creรซer je meer ruimte voor zelfzorg

Heb je jezelf de afgelopen tijd weggecijferd om aan verwachtingen van anderen te voldoen? Waarschijnlijk voel je de noodzaak wel
maddi-bazzocco-TOZqUHD8L38-unsplash

Avondroutine voor een optimale nachtrust

Staar jij laat in de avond nog naar je scherm? Misschien slaap je even later als een roosje, maar het kan de kwaliteit

(Visual) content creator

Als alleenstaande thuiswerker heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over leefstijl en mentale fitheid. Inzichten die ik graag met je deel, in de hoop dat jij ook meer innerlijke rust zult vinden. Wil je een bijdrage leveren of samenwerken? Mail dan naar info@peaceplanner.nl

Jessica de Haas

Mijn persoonlijke favorieten
Ontspannen thuiswerken?

(Visual) content creator

Als alleenstaande thuiswerker heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over leefstijl en mentale fitheid. Inzichten die ik graag met je deel, in de hoop dat jij ook meer innerlijke rust zult vinden. Wil je een bijdrage leveren of samenwerken? Mail dan naar info@peaceplanner.nl

Jessica de Haas

Interessant
Ontdek
0
Hoe denk jij over dit onderwerp? Deel je visie.x