PeacePlanner

Mindful werken

Meer focus in 7 stappen

Hoe goed is jouw focus? Wanneer je je aandacht vol ergens op kunt richten, krijg je meer gedaan. Dat betekent dat je eerder van je vrije tijd kunt genieten en vaker rustmomenten kunt pakken. In dit artikel deel ik 7 tips om je focus te verbeteren. Het heeft oefening nodig, maar ook voor jou is het mogelijk. Begin met deze post.

 

1. Je innerlijke drijfveer

Het is belangrijk om te weten waar je naartoe wil werken. Door hierover te brainstormen, kom je erachter wat jou motiveert. Enkele vragen die je aan jezelf kunt stellen:

 

  • Welk resultaat heb ik voor ogen?
  • Wat levert het mij op wanneer die taak / dat project is afgerond?
  • Welke emotie is aanwezig?
  • Hoe voel ik me als ik het af heb?
  • Wat is er veranderd in mijn leven?

Bedenk zelf (eventueel) nog vragen. Als je het opschrijft, kun je jezelf er telkens aan herinneren waarom het belangrijk is.


2. Afleiding voorkomen

Raak je snel afgeleid en zo ja, waar ligt dat vooral aan? Je mobiel? Herrie bij de buren? Iets anders? Afleiding kun je niet 100% beรฏnvloeden, dus is het goed om te kijken naar de dingen waar je wel controle over hebt. Misschien kun je je collega’s ervan op de hoogte stellen dat je mobiel tijdens focusuren in de la ligt? En voor de herrie bij de buren valt het geluid iets te dempen met behulp van oordopjes of muziek (zoek ook via YouTube eens op ‘focusmuziek‘). Brainstorm verder over oplossingen.

 

3. Focusoefeningen

Concentreren kun je leren. Het kost alleen tijd en oefening. Als je erg drukke dagen hebt en veel afgeleid raakt, kan het een goed idee zijn om (korte) rustmomenten te gebruiken voor oefening. Vervang bijvoorbeeld je mobiel voor een boek of kies een kleur en doe je best om alleen die te zien / zoeken. Maak er voor jezelf een spel van om je concentratie steeds iets langer vast te houden, als een spier die je blijft trainen. Je kunt de drempel ook lager leggen: pak een kop koffie of thee vast en richt al je zintuigen op die ervaring. Hoe voelt het? Welke geur heeft het? Etc.

 

4. Focus op 1 ding tegelijk

Zojuist ging het al even over focusuren. Het kan voelen of je sneller bent als je veel taken tegelijk doet. Niets is minder waar.
Schrijf maar eens de 1e letter van je naam en daaronder een cijfer. Gebruik een timer om je snelheid te meten. Start daarna met de volgende test: schrijf je hele naam op, daarna pas de cijfers. Wat ging sneller? Waarschijnlijk is het antwoord dat de laatste oefening sneller was. 1 ding tegelijk. Multitasken is namelijk een mythe. Het enige wat je doet is switchen van de ene taak naar de andere en dat is verwarrend voor je brein.

 

5. Prioriteiten stellen

Je aandacht vasthouden lukt niet de hele dag. Wees daarin niet te kritisch naar jezelf, het is menselijk. Kies hooguit 1 tot 3 dingen per dag, waar je echt focus voor nodig hebt, en voer die zo goed mogelijk uit. Stel vast wat de hoogste prioriteit heeft en bewaak die tijd vervolgens zo goed als je kunt. Natuurlijk kan het nog steeds voorkomen dat het niet lukt. Het is van belang dat je jezelf op die momenten vergeeft, zodat je niet gefrustreerd raakt. Je krijgt weer een nieuwe kans. Begin klein en breid het steeds iets verder uit.

 

6. Energielevel peilen

Onderzoek wanneer je de meeste energie hebt. Houd enkele dagen of een week bij op welke tijden / dagdeel je energielevel laag is of juist wat hoger. Zodra je hier meer inzicht in hebt, kun je daar je planning op afstemmen. Doe het werk waar je de meeste focus voor nodig hebt tijdens die periodes. De een werkt nu eenmaal beter in de avond, de ander in de ochtend, dus dit is iets heel persoonlijks. Onderzoek wat het beste voor jou voelt.


7. Zorgen van je afschrijven

Schrijf het op als er iets in je opkomt wat je wil onthouden. Zo voorkom je dat je later nog gaat piekeren: ik ben iets vergeten, wat was het ook alweer? Het kan ook zijn dat je je niet kunt concentreren omdat je erg veel aan je hoofd hebt. Neem daar dan eerst een moment voor, om je stresslevels omlaag te brengen. Misschien denk je nu: ik heb helemaal geen tijd voor pauze, geen tijd om stil te staan. Bedenk dan dat het je juist vooruit helpt. Door eerst je hoofd ‘leeg te maken’ verbeter je je concentratievermogen en ga je meer ‘in flow’ werken. Het kan echt een wereld van verschil maken.

Every day is a new beginnning. Take a deep breath and start again.” – Ain Eineziz

Was deze post een goede focusoefening? ๐Ÿ˜‰ Misschien heb jij nog wel een aanvullende tip? Je kunt hieronder een reactie plaatsen. Zo helpen we elkaar. ๐Ÿ˜‰

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vergelijkbare artikelen

pexels-vlada-karpovich-4050304

Harder of slimmer werken?

Zet 25 minuten een tomaat naast je toetsenbord om je productiviteit te verbeteren. Nee, geen echte. ;) Ik doel op
pexels-vlada-karpovich-4050320

Zo neem je de juiste werkhouding aan

Last van rug-, nek- of schouderpijn? Dit kan door spanning en stress komen, maar ook een verkeerde werkhouding mag

(Visual) content creator

Als alleenstaande thuiswerker heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over leefstijl en mentale fitheid. Inzichten die ik graag met je deel, in de hoop dat jij ook meer innerlijke rust zult vinden. Wil je een bijdrage leveren of samenwerken? Mail dan naar info@peaceplanner.nl

Jessica de Haas

Mijn persoonlijke favorieten
Ontspannen thuiswerken?

(Visual) content creator

Als alleenstaande thuiswerker heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over leefstijl en mentale fitheid. Inzichten die ik graag met je deel, in de hoop dat jij ook meer innerlijke rust zult vinden. Wil je een bijdrage leveren of samenwerken? Mail dan naar info@peaceplanner.nl

Jessica de Haas

Interessant
Ontdek
0
Hoe denk jij over dit onderwerp? Deel je visie.x