PeacePlanner

Mindful werken

Harder of slimmer werken?

Zet 25 minuten een tomaat naast je toetsenbord om je productiviteit te verbeteren. Nee, geen echte. ๐Ÿ˜‰ Ik doel op een kookwekker in die vorm. Sinds ik bekend ben met de Pomodoro (Italiaans voor โ€˜tomaatโ€™) techniek, weet ik niet beter.

 

Hoe werkt het?

Zelf heb ik geen kookwekker in de vorm van een tomaat, maar ik maak wel gebruik van een timer wanneer ik aan het werk ga. Het is simpel: ga bijvoorbeeld naar https://e.ggtimer.com/ en klik daar โ€˜Pomodoroโ€™ aan. De tijd begint dan direct te lopen. Na 25 minuten hoor je een piepje. Dat is het teken dat het tijd is voor een korte pauze. De timer springt ook automatisch naar 5 minuten en piept wederom wanneer je pauze voorbij is. Het idee erachter is ook echt om even op te staan. In beweging komen om er vervolgens weer 25 minuten voor te gaan.

 

Hoe vaak herhaal je dit?

Ik laat de tomaat 4x 25 minuten lopen en neem na elke 25 minuten 5 minuten pauze. Na de laatste keer neem ik een langere pauze van een half uur tot een uur. Meestal start ik hier in de ochtend mee. Daarna wordt in boeken en artikelen aangeraden om in de tweede ronde, dan is het vaak al middag, een kortere serie te doen van 3x 25 minuten. Je neemt dus eerder een langere pauze, vooral omdat de meeste mensen in de middag minder energie hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de middag vaak afwijk en meer een eigen plan trek. In de ochtend werkt de techniek voor mij het beste.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Meer focus (je geeft alles in die 25 minuten, het motiveert om niets anders tussendoor te doen).
  • Je wordt echt productiever omdat je een korte periode alles geeft (niet steeds het switchen van werk naar mobiel, waardoor je concentratie verliest).
  • Omdat je meer gedaan krijgt in minder tijd heb je daarna ook meer tijd voor jezelf, om te ontspannen.
  • Hoe vaker je het doet, des te meer focus je krijgt. Je traint dus actief en bewust je concentratievermogen en alertheid.
  • Je leert om te werken met volle aandacht op 1 ding.

Was jij al bekend met deze techniek? Hoe ervaar jij het?

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vergelijkbare artikelen

pexels-min-an-689326

Meer focus in 7 stappen

Hoe goed is jouw focus? Wanneer je je aandacht vol ergens op kunt richten, krijg je meer gedaan. Dat betekent dat ...
pexels-vlada-karpovich-4050320

Zo neem je de juiste werkhouding aan

Last van rug-, nek- of schouderpijn? Dit kan door spanning en stress komen, maar ook een verkeerde werkhouding mag

(Visual) content creator

Als alleenstaande thuiswerker heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over leefstijl en mentale fitheid. Inzichten die ik graag met je deel, in de hoop dat jij ook meer innerlijke rust zult vinden. Wil je een bijdrage leveren of samenwerken? Mail dan naar info@peaceplanner.nl

Jessica de Haas

Mijn persoonlijke favorieten
Ontspannen thuiswerken?

(Visual) content creator

Als alleenstaande thuiswerker heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over leefstijl en mentale fitheid. Inzichten die ik graag met je deel, in de hoop dat jij ook meer innerlijke rust zult vinden. Wil je een bijdrage leveren of samenwerken? Mail dan naar info@peaceplanner.nl

Jessica de Haas

Interessant
Ontdek
0
Hoe denk jij over dit onderwerp? Deel je visie.x